Geocaching

Wat is Geocaching?

Geocaching is zeg maar schatzoeken voor volwassenen (hoewel heel veel kinderen het ook erg leuk vinden). Het is een spel waarbij je met behulp van een GPS apparaat of een ingebouwde GPS-functie in je telefoon naar vooraf bepaalde coördinaten gaat, om daar een filmkokertje, doosje of wat voor “container” dan ook te zoeken. Deze containers kunnen op allerlei manieren verstopt zijn.

Je komt hiermee op heel veel verschillende, vaak onbekende plekken waarvan je vaak het bestaan niet af weet. Soms is het gewoon een achterafstraatje in een woonwijk, maar soms is het een super idyllisch plekje waar je het liefst de rest van je leven wilt blijven 🙂

Cache-typen

Er zijn 9 verschillende typen caches…

Traditional

Dit is het originele type cache tenminste bestaande uit een doos met een logboek. In de cache kunnen ook ruilobjecten zitten. Normaliter zul je een Tupperware-achtige doos/emmer of een munitiekist vinden gevuld met goodies (ruilspulletjes), of een kleiner potje (“microcache”) die te klein is voor spullen behalve voor het logboek. De coördinaten voor de traditional cache zijn hetzelfde als de coördinaten bovenaan de cachepagina. Soms is de cache makkelijk te vinden, soms moeilijk en soms… tja soms vind je hem gewoon niet. Niet opgeven, zolang niemand zegt dat hij weg is, is hij er gewoon!

Multi-Cache

Het woord “multi” zegt het eigenlijk al… Om deze cache te vinden zul je op meerdere plekken (“Waypoints”) informatie moeten verzamelen om zo aan de coördinaten van de cache te komen. Soms zijn dat 1 of 2 waypoints, soms wel meer dan 20! Een heerlijke manier lekker buiten te zijn op een mooie dag. Vaak zijn multi’s alleen per fiets of lopend te doen en leiden ze je door een prachtig natuurgebied of door een leuke stad. Voor elk wat wils dus…

Mystery

Een mystery cache is een cache waarvan je de juiste coördinaten moet zien te achterhalen door het oplossen van een puzzel. De coördinaten die op de cachepagina staan, duiden vaak alleen maar aan waar de cache in de buurt ligt, of waar je bijvoorbeeld kunt parkeren.

Ook “bonus-caches” van series zijn vaak een mystery. De puzzel zit hem dan in het verwerken van de informatie die je tijdens het vinden van de hele serie hebt verzameld.

Mysteries zijn leuk voor regenachtige dagen waarop je jezelf niet naar buiten wilt begeven. Zo kun je met elk weertype bezig zijn met deze verslavende hobby!

Letterbox

Letterboxing is officieel een andere vorm van schatzoeken. Bij deze vorm maakt men gebruik van aanwijzingen in plaats van coördinaten. Echter, in enkele gevallen heeft de letterbox coördinaten, de maker heeft hem dan zowel letterbox als geocache gemaakt. Lees meer over letterboxing op de site van Letterboxing North America.

Een letterbox bevat naast een logboek ook een stempel en soms wat ansichtkaarten van medecachers, geadresseerd aan zichzelf. Het is de bedoeling dat wanneer je zo’n letterbox vindt, je één van de ansichtkaarten ook echt in de brievenbus doet, maar alleen als je er ook een aan jezelf geadresseerde kaart (inclusief postzegel) in stopt.
Met de stempel kun je voor jezelf vastleggen dat je de letterbox gevonden hebt. Deze moet wel te allen tijde in de letterbox blijven!!

Wherigo

Wherigo is een technisch hulpmiddel voor het bouwen en spelen van avonturen met GPS ondersteuning. Een van de mogelijke toepassingen is een interactief spel tussen geocachers en virtuele objecten en karakters, door het betreden van virtuele zones. Hiermee kan de jacht naar de schat een extra dimensie krijgen.

Het bestaat uit twee componenten: een Builder voor het maken van zogenoemde Wherigo cartridges en een Player voor het afspelen van de cartridges. Let bij het downloaden van de cartridge goed op of je de juiste versie voor je gps-apparaat hebt gekozen.

Een Wherigo cache kan op zowel geocaching.com als op wherigo.com gelogd worden. Voor het laatste heb je een unlock-code nodig, die je op het scherm krijgt bij het succesvol afronden van het spel. Voor het loggen als cache voldoet het tekenen van het logboek. Daarnaast heb je ook Wherigo´s die niet aan een fysieke cache verbonden zijn en dus ook alleen op wherigo.com gelogd kunnen worden.

Momenteel alleen te spelen met behulp van:
– PDA met GPS-functie
– Garmin Colorado
– Garmin Oregon

Event

Een event is leuk om mede-geocachers te ontmoeten. Geregeld worden er events ge-organiseerd, vaak door de pioniers van het geocachen, “collega’s” die het spel al sinds het begin spelen. Er is altijd een logboek aanwezig zodat je sowieso een “found” heb als je alleen al een event hebt bezocht, maar verder geen caches hebt gevonden.

Een MEGA-event is een event in het groot; er worden minimaal 500 bezoekers verwacht. Een GIGA-event is echt spektakulair, daarbij verwacht men minimaal 5000 bezoekers!

Geocachers zijn vaak zeer begaan met de natuur. Daarom worden er ook regelmatig CITO-events gehouden: Cache In Trash Out, oftewel Cache erin, Troep eruit. Je gaat dan met een groep mede-cachers op pad in een bepaald gebied om daar de rondslingerende rotzooi op te ruimen. Als dank kun je dan toch ook weer een “found” aan je lijstje toevoegen. Bovendien maak je kennis met andere geocachers en misschien is dat wel het begin van een jarenlange vriendschap!

Earth Cache

Dit is een afwijkend soort cache: er ligt namelijk niets verborgen. Earth Caches zijn virtuele caches met een educatief doel. Je komt op een geologisch leerzame plaats en moet daar (in plaats van het invullen van een logboek) je aanwezigheid aantonen door aan twee opdrachten te voldoen. Op de eerste plaats moet je bij je log een foto plaatsen worden waarop zowel jij als de locatie te zien zijn. Daarnaast moet je 1 of meerdere vragen beantwoord worden over de plek waar je op dat moment bent. De informatie is alleen maar ter plaatse te verzamelen.

Virtual Cache

Een virtuele cache is net zoals een Earth Cache een cache die alleen bestaat uit een locatie. Je hoeft er dus geen doosje te zoeken. Afhankelijk van wie hem ‘verstopt’ heeft, kan de virtuele cache een antwoord geven over de locatie, bestaande uit een interessante plaats, een opdracht, etc. De beloning, de schat, is de locatie zelf en het delen van informatie over je bezoek aan de cache.

Webcam Cache

Op veel plaatsen op de wereld zijn webcams geïnstalleerd. Een webcam cache leidt je naar zo’n plek. De bedoeling is dat je jezelf voor de camera plaatst en bijvoorbeeld een vriend (die thuis achter de computer zit) een foto – screenshot – van je laat nemen. Deze foto kan je uploaden naar de bewuste cachepagina om je bezoek te loggen.

Is Geocaching moeilijk?

Dat hangt af van de moeilijkheidsgraad. Deze wordt op twee manieren bepaald:

  1. de moeilijkheid om de cache te vinden of de puzzel op te lossen (of een combinatie van beiden); dit is de “D-rating” (met de D van Difficulty)
  2. de moeilijkheid van het terrein (bijvoorbeeld onder water, hoog in een boom, op een bergtop etc.; dit noemt men de “T-rating” (met de T van Terrain)

Hoe weet je waar je naar zoekt?

Wat je precies zoekt weet je nooit zeker. Maar aan de hand van de formaat-aanduiding op de cachepagina kun je wel een klein beetje inschatten hoe groot het doosje is.

  • micro (35 mm film kokertje of kleiner, inhoud minder dan 0.1 liter, meestal is alleen een logboek aanwezig)
  • small/klein (brooddoos formaat, inhoud minder dan 1 liter, ruilitems en een logboek)
  • regular/normaal (munitiekist of vergelijkbaar)
  • large/groot (20 liter kist/emmer of groter)

Is de cache de moeite van het zoeken waard?

Zeker wanneer je wat verder buiten je woonomgeving gaat cachen, zal je vaak een keuze moeten maken uit de hoeveelheid caches die er verborgen ligt. Vaak kun je uit de logjes wel opmaken of het een simpele oppikker is, of dat er meer aandacht aan is besteed en dus de moeite van het zoeken waard. Het aantal favorietpunten kan daarbij een goede graadmeter zijn.

Ook meedoen?

Ben je na het lezen van deze info enthousiast geworden? Ga het dan ook eens proberen. Misschien ken je iemand die deze hobby heeft? Ga dan een keer met hem of haar mee… misschien heb je wel talent! Met z’n tweeën of met een groep is altijd leuker als in je eentje (hoewel ik me in mijn eentje prima vermaak hoor…).

Op de website van Geocaching.com kun je je eigen profiel aanmaken. Je kan dan gratis lid worden. Om te beginnen is dit een prima lidmaatschap, maar je zult niet alle caches te zien krijgen die er worden uitgebracht. Wil je meer, dan kun je voor een paar tientjes per jaar “Premium member” worden. Uiteraard heb je met zo’n betaald lidmaatschap meer mogelijkheden. Wacht maar af: wanneer je het spelletje eenmaal door hebt smaakt het naar meer…

Misschien ontmoet ik je wel bij een event…